HAK UNTUK MENDAPATKAN KESELAMATAN

Definisi
Hak untuk mendapat barangan dan perkhidmatan yang tidak membahayakan keselamatan dan kesihatan pengguna. Ia penting untuk melindungi pengguna daripada pemasaran barangan atau perkhidmatan yang boleh memudaratkan kesihatan dan kehidupan.

a)Jenis-jenis perkhidmatan yang dicurigai dan akta-akta yang telah digubal

i) Pembuatan dan Penggunaan Bahan Kimia dalam makanan
- Akta Makanan 1983 (Akta 281)
- Peraturan-Peraturan Makanan 1985

Ini adalah penting walaupun bahan kimia dan awet diperlukan bagi menyediakan sesuatu produk makanan,contohnye galetin,ia juga hendaklah dikawal supaya tidak memudaratkan kesihatan para pengguna.Kualiti dan kuantiti hendaklah juga dikawal supaya tidak melebihi kuota-kuota yang telah ditetapkan.

Dibawah adalah senarai-senarai masalah yang perlu diambil berat oleh pengguna

i)Baru-baru ini telah dikejutkan dengan penemuan bahan toksik dalam kacang hijau buatan di Hunnan,China yang boleh memudaratkan kesihatan. Penggunaan pewarna hijau ini dilarang dalam hasilan ladang kerana ia mungkin boleh mengakibatkan kanser. Pengambilan sodium metabisulfit yang berlebihan akan menghalang penyerapan kalsium oleh tubuh manusia.ii)Sejak tahun 2006, penduduk di Malaysia telah menyaksikan pelbagai skandal keselamatan produk pengguna di Malaysia dan antarabangsa bermula dengan keracunan makanan di sekolah sehinggalah pencemaran mentega kacang dengan bakteria Salmonella pada tahun lepas.
Bagi pengguna muslim pula, isu penggunaan tanda halal begitu membimbangkan. Ini berikutan berlakunya beberapa kes di mana sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakan tanda halal pada makanan dan produk yang tidak halal.
Di Malaysia, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (‘Jakim’) telah mengeluarkan logo pengesahan halal yang standard kepada setiap makanan dan produk yang diperiksa. Namun demikian, keyakinan pengguna muslim terhadap makanan dan produk yang menggunakan tanda halal yang dikeluarkan oleh Jakim ini tergugat apabila ada pihak yang meniru tanda halal Jakim pada barangan yang tidak halal. Malah, terdapat juga komen yang menyatakan babawa logo halal yang diberikan adalah tidak menurut spesifikasi yang ketat dan kajian ke atas produk juga tidak dibuat secara serius. Komen atau kritikan ini seharusnya diberikan perhatian yang serius kerana ia melibatkan sensitiviti umat Islam yang merupakan antara golongan pengguna terbesar di negara ini.

Bagi mengurangkan keraguan sama ada barang yang pengguna beli itu halal ataupun tidak,pengguna boleh membuat rujukan terlebih dahulu di website ini supaya barang yang dibeli terjamin halal dan mengikut syariat yang ditetapkan dalam Islam.

ii) Penggunaan Ubat-ubatan
- Akta Pendaftaran Farmasi 1951,
-Akta Jualan Dadah 1952
-Akta Racun
-Akta Ubat (Iklan dan Jualan) 1956
Setiap ubat yang dijual di Malaysia wajib didaftarkan dahulu dengan Kementerian Kesihatan dan semua ubat hanya boleh diiklankan dengan kebenaran kementerian itu mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.
Walaupun begitu,baru-baru ini, isu ubat palsu didedahkan kepada pengguna bagi tujuan menyedarkan masyarakat tentang bahayanya menggunakan ubat yang tidak diiktiraf sebagai selamat oleh kerajaan. Kebiasaannya sesuatu ubat palsu dihasilkan mengikut sediaan ubat tulen yang diketahui amat popular digunakan oleh pengguna-pengguna di Malaysia.
Antara ubat-ubat palsu yang telah dirampas
-Panadol (ubat menghilangkan demam)
-Ponstan (ubat menghilangkan kesakitan)
-Vapex (ubat semburan hidung)
-Cortal (ubat menghilangkan demam)
-Eyemo (ubat titis mata)
-Optrex (ubat pencuci mata)
-Supradyne Forte (ubat vitamin)
-Vicks (salap meruap)
-krim Nivea.

Ubat tiruan yang terdapat di pasaran boleh juga dikenalpasti melalui aktiviti pos pemasaran. Melalui persampelan ubat secara rambang di pasaran berserta dengan analisis kandungan sediaan di makmal, keluasan masalah ini dapat ditentukan supaya langkah bersesuaian dapat dijalankan. Sebagai mencegah aktiviti ini daripada berlaku lagi pada masa hadapan, peruntukan undang yang terbabit dalam aktiviti pemasaran ubat tiruan seeloknya dipisahkan dari barangan tiruan lain untuk menunjukkan kepentingan pencegahan ubat tiruan dari menyebabkan kesihatan terjejas atau kehilangan nyawa. Sebagai perbandingan peruntukan Seksyen 31A dari Akta Perihal Dagangan 1972 yang berkaitan dengan ubat tiruan hanya mengenakan hukuman maksimum RM250,000 atau 3 tahun penjara atau kedua-duanya sekali adalah tidak memadai melihat kepada potensi sesuatu ubat tiruan tersebut boleh mengakibatkan kesihatan pengguna terjejas secara berkekalan atau kematian pengguna. Walaupun demikian, pengguna haruslah ingat bahawa melalui perolehan maklumat yang lengkap dari sumber yang bersesuaian sebelum mengambil sesuatu ubat seperti dalam hal pengubatan sendiri dapat sekurang-kurangnya mencegah pengguna dari ditipu oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.iii) Penggunaan Alat Permainan Kanak-kanak
- Akta Perlindungan Pengguna 1999
i) Kerajaan Amerika Syarikat telah menarik balik 210,000 pasang selipar kanak-kanak kerana kandungan Plumbum yang tinggi.

ii) Jabatan Kastam dan Cukai Hong Kong telah melarang penjualan puting kanak-kanak berjenama “Gino” kerana produk ini mengandungi bahan-bahan yang boleh menyebabkan kanser. Puting kanak-kanak jenama ini mengandungi N-nitrosomorpholine yang berlebihan. Kajian yang dilakukan ke atas haiwan mendapati pendedahan pada N-nitrosomorpholine akan menyebabkan penyakit pada hati dan organ-organ lain, antaranya seperti pertumbuhan tumor pada paru-paru, hidung dan ginjal.

iv) Penggunaan Racun Makhluk Perosak
- Akta Racun Makhluk Perosak 1974
Penggunaan racun makhluk perosak dalam pertanian perlu di ambil berat setiap pengusaha pertanian.Penggunaan racun yang tidak diluluskan boleh mendatangkan kemudaratan kepada pengguna jika perkara ini diambil mudah oleh pengusaha pertanian.

v) Penggunaan Alat untuk Kenderaan Bermotor
-Untuk kenderaan bermotor,setiap pengguna haruslah mempunyai insurans.Selain itu,sebelum membeli alat bagi kenderaan bermotor,pengguna hendaklah memastikan barang yang dibeli itu mempunyai logo Sirim ataupun organisasi yang berkaitan.Ini sebagai satu langkah keselamatan bagi mengurangkan risiko jikalau barang yang dibeli adalah seludup ataupun barang tiruan yang kebiasaanya di import dari China.Kebiasaanya,barang-barang tiruan ini tidak mempunyai piawaian keselamatan yang sah dan boleh membahayakan pengguna dan orang disekeliling.
Penggunaan tayar yang berbunga juga amat penting dalam penggunaan kenderaan bermotor ini.Ia dapat mengurangkan kemalangan yang semakin tinggi di Malaysia berikutan penggunaan tayar yang tidak betul.Biar mahal,asalkan selamat.

Tengahari pergi mengail
Dapat seekor ikan tenggiri
Jangan amalkan sikap bakhil
Akan merosak diri sendiri


Dibawah ialah senarai-senarai yang boleh anda membuat rujukan atau mendapatkan maklumat jika terdapat sebarang masalah.Sila klik mana-mana yang berkenaan.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "HAK UNTUK MENDAPATKAN KESELAMATAN"

Post a Comment